Podsumowanie spotkania partnerstwa InnoFood – Żywność Wysokiej Jakości

10.10.2025
Sekcje :
Kategorie :
Baner

W dniu 9 października 2025 r. w Parku Naukowo-Technologicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego odbyło się wyjątkowe spotkanie w ramach partnerstwa InnoFood – Żywność Wysokiej Jakości. Celem wydarzenia była wymiana doświadczeń i rozwój innowacyjnych rozwiązań w sektorze żywności wysokiej jakości, łącząc naukę, biznes oraz samorządy.

Spotkanie odbyło się w Willi przy ul. Nowy Kisielin – Syrkiewicza 6 w Zielonej Górze. W ramach programu uczestnicy wzięli udział w szkoleniu pt. „Skuteczne prowadzenie działań B+R w ramach partnerstwa InnoFood – Żywność wysokiej jakości”, poświęconym możliwościom współpracy w zakresie Lubuskiej Inteligentnej Specjalizacji „Zdrowie i Jakość Życia”.

Podczas spotkania poruszono zagadnienia związane z tworzeniem lokalnych produktów żywnościowych, które łączą tradycję kulinarną z nowoczesnymi technologiami Przemysłu 4.0. Dyskusje i warsztaty pozwoliły uczestnikom poznać najnowsze trendy w sektorze, wymienić doświadczenia i nawiązać kontakty sprzyjające powstawaniu innowacyjnych i konkurencyjnych produktów, zakorzenionych w regionalnych zasobach.

Partnerstwo InnoFood – Żywność Wysokiej Jakości ma na celu wspieranie rozwoju lokalnych przedsiębiorstw poprzez współpracę nauki, biznesu i samorządów. Dzięki takim inicjatywom Lubuskie może stać się regionem rozpoznawalnym na mapie Polski i Europy dzięki zdrowym, naturalnym produktom, które dbają o jakość życia mieszkańców.

Liderem Partnerstwa jest Uniwersytet Zielonogórski, który aktywnie wspiera rozwój innowacyjnych projektów, wspierając lokalnych producentów i przedsiębiorców.

Spotkanie potwierdziło, że wspólne działania nauki, biznesu i samorządów przynoszą wymierne korzyści dla regionu, a idea partnerstwa InnoFood – Żywność Wysokiej Jakości znajduje coraz szersze odzwierciedlenie w praktyce.